No super, da se je tudi na tem forumu sprožila debata o tem (da bomo lahko delili izkušnje:)
Jaz sem dal en CarPC projekt že mimo. Če na hitro povem, kar sem se naučil:
LCD:
-je bil 7" touchscreen z vgrajenim tv tunerjem
KONFIGURACIJA COMP-a:
- Asus mATX plata z vgrajeno grafiko, zvočno in 915G chipsetom
- Celeron 2.6
- 256 MB RAM
- 80 GB disk
- WLAN 54g USB ključek
- Bluetooth USB adapter
- pretvornik 12V-220V 300W
Najprej nekaj besed o konfiguraciji... le ta je bila tako močna, da je kljub vgrajeni grafični kartici zadovoljivo poganjala Need For Speed Underground II, za ostale stvari je bila pa tako ali tako še premočna. Tukaj se pokaže tudi "slabost", saj je bila poraba take konfiuracije cca 12A oz. v špicah še več, torej ne vem če smo 2 uri gledali videospote ali driftali z NFSU2 pa je voltaža padla pod 11V, kar je posledično pomenilo shutdown (pretvornik je imel zaščito, da se ti ne sprazne akumulator, če pade napetost pod 11V).
Disk sem rešil tako, da sem ga "objel" z gumijastimi nosilci, tako je praktično visel v zraku in bil gibljiv. Kljub stršanim amortizerjem ni bilo nobenega problema glede lukenj.
WLAN se izkaže za zelo uporabno zadevco... se pripeljem domov, parkiram avto in iz domačega računalnika, kjer so se čez dan zdownloadali trije novi videospoti, le-te prenesem na računalnik v avtu (brezžično preko wlan-a seveda). Ali pa se pripeljem pred firmo, kjer imamo prav tako brezžično omrežje, "ujamem" signal in na hitro še emaile pogledam. Če sem pa nekje na poti, kjer wlan signala ni, se pa preko bluetooth povežem na telefon in si preko GPRS-a prav tako na internetu. Nenazadnje je bilo zelo zanimivo, ko sem za foro dodal v avto še kamerco in se preko MSNja pogovarjal preko videokonference (folku ni blo jasno kako... jaz v avtu vozim, on mene gleda

)
Kar se tiče LCDja, sem bil zadovoljen, le tega nisem vedel, da je praktično pri vseh (pa ne glede na to, ali gre za Lilliput oz. Newision ali pa Xenarc) zadeva na direktni sončni svetlobi zelo slabo vidna. Ponoči odlično, podnevi v oblačnem vremenu zadovoljivo, v sončnem pa zelo bogo (res pa je, da imam svetlo usnje na sedežih in že če sem dal temno jakno čez, je bila stvar veliko bolj vidljiva). Potem sem raziskoval, kateri podatek je tisti, ki je pomemben, kako je LCD viden v sončni svetlobi in sem ugotovil, da gre za enoto NITS. Lilliput oz. Newision, Xenarc itd. so deklarirani z 400 NITS, če dodaš še touchscreen se le ta zmanjša na cca 280-300 NITS. Potem sem raziskoval, kje bi sploh dobil kakšen monitor z "boljšo" svetilnostjo. Po drugi strani sem imel pa še željo, da bi bilo vse skupaj še malenkost večje (torej 10.4" kolikor je max velikost, da bi ga še lahko "upasal" v armaturo).
In sledili so dnevi, tedni... iskanja in pogovarjanja z ljudmi čez lužo in nenazadnje sem ugotovil, da je neka firma z imenom Albright proizvajala 800 NITS LCDje, vendar zgolj LCD panele, ostalo kot je kontroler ipd. pa si si moral sam zrihtat in sestavit. Namenjeni so bili kakšnim kioskom itd. Vendar jih danes ni več možno dobiti, ker je firma propadla, vsake toliko časa se pa pojavi kakšen na ebayu, ampak ne po nizki ceni. Jaz sem imel srečo, saj sem našel nekoga, ki mi ga je zrihtal. In to nekdo, ki ima doma v avtu 1400 NITS display, ne vem kje ga je dobil, rekel je le, da ta zadeva pa nič več normalna, saj ima tako močno svetilnost, da te ponoči bolijo oči, notranjost avta pa je osvetljena, kot bi imel 150W žarnico prižgano. Za vidljivost na direktni sončni svetlobi zadostuje 800 NITS.
Kar se tiče TV signala, je zadeva neuporabna brez dodatnega ojačevalca. Tudi če stojiš na mestu je signal tako šibak, da ni za gledat. Ojačevalci se dobijo po par tisočakov, vendar do tukaj nisem prišel.
Za piko na i sem si zmontiral še rear view kamerco, torej ko preklopim v "rikverc", se kamerca prižge in na LCDju imam sliko, kaj je za avtom (zlo uporabno če imaš avto tako nizek kot jaz in parkiraš vzvratno do robnika.. zadevo lahko oceniš na centimeter natančno, ane Thomas?:)
LCD zaenkrat še čakam, upam da ga dobim v roku kakšnih dveh tednov, da potem preizkusimo, kaj v praksi pomeni "viden na direktni sončni svetlobi". Računalnik sem pa prav tako prodal in nabavil Via Epia SP, torej plata, ki pokuri minimalno, po dimenzijah je kot škatlica za CD (12x12cm), s svojimi 1.3 GHz pa zadovoljivo poganja vse programčke kar jih rabim (res pa da kakšnih igric like NFSU2 ne bomo igrali), razen če dobim kakšno hudo grafiko, ki jo lahko vtaknem v PCI režo). Tej novi konfiguraciji bom dodal tudi FM tuner, signal zvoka speljal direktno na ojačevalce, tako da se bom tudi radia znebil. Čakamo pa tudi kakšen cool GPS software s pokritostjo Slovenije (Destinator baje testira SLO mape, naj bi bile vsak čas na voljo). Upam, da je kaj resnice na tem. Novo konfiguracijo bo pa poganjal napajalnik OPUS 150W.
Za konec bi pa povedal še to... ko enkrat imaš CarPC, se zelo težko ločiš od njega. Jaz sem sedaj brez cca 2 meseca in je pravi dolgčas v avtu:)
LP
Uroš